Hypotheek omzetten

Woont u ook al jaren met plezier in uw koophuis en wilt u daar niet weg? Ook dan kan het handig zijn om toch nog eens goed naar uw hypotheek te kijken. Uw situatie kan nu namelijk anders zijn dan toen u het huis hebt gekocht. Dit geldt ook voor de hypotheekmarkt. De hypotheekmarkt is de afgelopen jaren sterk gewijzigd m.b.t. rente, verhuisregelingen en voorwaarden. Oftewel uw hypotheek heeft, evenals uw huis, ook onderhoud nodig zodat deze bij u blijft passen.

Wat zijn mijn mogelijkheden?

Er zijn verschillende mogelijkheden voor onderhoud op uw hypotheek. Zo kunt u denken aan rentemiddeling, oversluiten of omzetten. Ook een combinatie is mogelijk. Het is dan ook raadzaam om een financieel specialist te raadplegen om te kijken wat het beste bij u past.

Wanneer of waarom omzetten?

Er zijn aflossingsvormen waarbij u niet aflost of waarbij u niet weet wat het uiteindelijk bedrag is wat u kunt aflossen aan het einde van de looptijd. Bijvoorbeeld wanneer u een hypotheek hebt met een deel aflosvrij of met beleggingen. Zo lost u een aflossingsvrije hypotheek af, met uw eigen geld, aan het einde van de looptijd. Wanneer u dit geld niet beschikbaar hebt aan het einde van de looptijd, dan kan dit een risico zijn. Wanneer u in een dergelijke situatie meer zekerheid wilt over het bedrag dat u afgelost wilt hebben aan het einde van de looptijd dan kunt u er vaak voor kiezen om de hypotheek of één van de leningdelen om te zetten naar bijvoorbeeld een annuïtaire of lineaire aflosvorm. Bij deze twee hypotheekvormen weet u aan het einde van de looptijd precies wat u afgelost hebt.

Wanneer u een opbouwhypotheek hebt, bijvoorbeeld met beleggingen, dan kunt u er vaak voor kiezen dat de opgebouwde waarde in mindering wordt gebracht op de huidige hypotheek.

Aan dergelijke omzettingen kunnen kosten verbonden zijn, deze verschillen per bank.

Wat gebeurt er na de wijziging met mijn hypotheek?

- U betaalt normaliter één keer omzettingskosten voor het aanpassen van uw hypotheek.
- Het maandbedrag verandert, bijvoorbeeld omdat u meer gaat aflossen.
- De rentevaste periode en de einddatum van uw hypotheek blijven hetzelfde.

Wilt u ook weten wat het beste bij u past en/of welk onderhoud uw hypotheek nodig heeft? Neem dan contact op met een van onze hypotheekspecialisten! Zij rekenen het graag voor u uit.